Koll-på-båten – trygghet genom samverkan

Visste du att Koll-på-båten ingår i ditt medlemskap i Sjöassistans? Det är en trygghetstjänst som gör att du som båtägare lättare kan bli nådd och informerad om din båt till exempel slitit sig från sina förtöjningar, fått problem vid förtöjningsplatsen eller om det är något annat som inte verkar stå rätt till. Även lämpligt för vinteruppställd båt.

Du aktiverar tjänsten Koll-på-båten i länken nedan. Du får då två dekaler som innehåller en sifferkod och telefonnumret till Sjöassistans. Dekalerna fäster du väl synliga på båten. Till exempel på mastfot, vindruta, för- eller akterpulpit. Eller när båten är vinteruppställd direkt på skrovet, väl synligt från marken.

Om någon uppmärksammar att något inte står rätt till med båten, kan denne ringa Sjöassistans och uppge koden. Du som båtägare blir då kontaktad av Sjöassistans och får på så sätt snabbare möjlighet att förhindra eventuella skador.  Vi söker dig på de telefonnummer du angivit i ditt medlemskap. Får vi inget svar lämnar vi ett meddelande på din svarare.

Koll-på-båten ingår i ditt medlemskap i Sjöassistans och omfattar rapporteringstjänsten. Båtägaren ansvarar själv för att åtgärda den uppkomna situationen. Direkta assistansinsatser i hemmahamn ingår ej, eller om exempelvis täckställningen blåst av. I övrigt se villkor för medlemskap i Sjöassistans.
 

Exempel på hur tjänsten Koll-på-båten fungerar:

  • Märta ringer Sjöassistans från en marina i Stockholms norra skärgård och meddelar att det ligger en segelbåt förtöjd vid mastkranen. Båten ligger i vägen för nästa dags inbokade avmastningar.  Hon har sett dekalen Koll-på-båten och ringer till Sjöassistans och anger sifferkoden. Vi kontrollerar vem koden är registrerad på och ringer det nummer som båtägaren lämnat. Vi får svar från båtägaren Kalle som befinner sig utomlands. Kalle berättar att han har fått lov av marinans ägare att ligga där och att han redan ordnat så att båten kommer att flyttas nästa dag. Vi ringer tillbaka till Märta och meddelar att läget är under kontroll.
  • Nisse passerar förbi båtklubben och ser en motorbåt med sliten akterförtöjning ligga och hugga mot bryggskoningen. Han ser ”Koll-på-båten” dekalen och ringer larmnumret till Sjöassistans. Via sifferkoden kan Sjöassistans direkt identifiera båtägaren. Vi ringer och berättar vad som hänt. Båtägaren får då möjlighet att agera för att så snabbt som möjligt begränsa skador och kostnader.

Du som är medlem i Redo Kombo - aktivera tjänsten här >>

På sidan Bli medlem kan även du som inte har Redo Kombo, beställa Koll-på-båten. Välj ur rullgardinsmenyn "medlemskap". »